Als je loslaat heb je twee handen vrij

in Topics, De Nieuwe Wereld, Topics, Innovatie, 21.12.2012

Innovatie is hot. Dat innovatie belangrijk is, daarover zijn de meesten het eens. Over de juiste manier voor innovatie hoor je vaak verschillende verhalen: individueel of gezamenlijk, expertise van buitenaf of vanuit de business zelf, door jonge creatievelingen of toch management? En is het iets wat op de werkvloer gebeurt of in een zogenaamde ‘innovatieve’ omgeving?

Eigenlijk hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn en kan iedereen overal innoveren. De beste ideeën zijn echt niet allemaal bedacht door een stel slimmeriken op een innovatiedag bij elkaar te zetten in een driehoekige kamer met ronde ramen en gekleurde muren, brainstormend op zitzakken. Waar het om gaat is dat we af en toe de gangbare en vooral ook vertrouwde manier van denken en werken loslaten. Routines loslaten dus en dat gaat tegen onze natuur in.

Maar routines loslaten is juist zo leuk! Bijvoorbeeld in de auto stappen om op vakantie te gaan, wetend waar je wilt zijn de week erop maar zonder plan nog hoe je er komt. En dan in alle plaatsen stoppen die  wel grappig klinken in plaats van de navigatie de kortste weg te laten bepalen. Leukste week ooit en uiteindelijk leuker dan de eindbestemming. Niet dat dit nou per se zo innovatief is, maar het laat wel zien dat je nieuwe dingen ontdekt wanneer je routines loslaat.

En dat zou in ons werk ook best iets vaker mogen. We zijn vaak zo druk bezig met plannen en deadlines halen dat er weinig ruimte over blijft voor creatief denken. Simpelweg omdat we de tijd niet nemen om te experimenteren om te ervaren wat er zou gebeuren als we van het gangbare pad zouden afwijken. Innovatie heeft dus alles te maken met durven loslaten. Want als je loslaat heb je twee handen vrij.

Dit blog behoort tot de reeks artikelen voor De Nieuwe Wereld, thema Innovatie. De Nieuwe Wereld is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio dat mede mogelijk gemaakt wordt door KPMG. Lees meer over De Nieuwe Wereld.


Leave a Reply

Your email address will not be published.