Innnovatie in communicatie

in Topics, Innovatie, 22.04.2013

Niet zo lang geleden bestonden opdrachten uit ‘dingen op een rijtje zetten’. Dat bestond dan uit het verzamelen, ordenen en analyseren van informatie, met als uitkomst een rapport dat je op de post deed. De achterliggende gedachte was dat het probleem bestond uit een gebrek aan informatie.

1

Toen kwamen internet, blogs, tweets, e-mail, mobiele telefoons en alle mogelijke combinaties daarvan. De situatie was omgekeerd: het probleem bestond uit een overschot aan informatie. Veel opdrachten beginnen nu met een e-mail met daarin een reeks PowerPoints, PDF’s en Excelsheets – vaak gecomprimeerd omdat het anders niet meer in de mailbox past. Het maken van een PowerPointpresentatie wordt nu onderdeel van het probleem. Dit is het tijdperk van ‘cutting through complexity’ (=’vereenvoudiging’), maar hoe zou dat moeten werken?

 

De gereedschappen die we het meest gebruiken om informatie te verwerken en om te communiceren, zoals e-mails, spreadsheets en PowerPointpresentaties, zijn in de afgelopen vijftien jaar nauwelijks veranderd. Het is gereedschap dat uitnodigt tot meer complexiteit in plaats van eenvoud. Denk aan ‘copy to all’-e-mails, slidedecks van zestig pagina’s en spreadsheets met twintig tabs en formules die allemaal naar elkaar verwijzen. Wanneer de context waarin je werkt zoveel is veranderd, heb je een doorbraak nodig, geen efficiencyverbeteringen. Het heeft dus geen zin om te wachten op Office 2015.

3

Wat dan wel? “Vertel het me en ik vergeet; laat het me zien en ik onthoud; laat het me doen en ik begrijp” zei Confucius 2500 jaar geleden, en dat is een goed startpunt. Tijdwinst wordt bereikt door eenvoud, en dat wordt weer bereikt door visualisatie. Infographics zijn beter dan PowerPoints met blokken, pijlen en ‘stock photos’. Interactieve visualisatie is vervolgens beter dan statische infographics, omdat de gebruiker dan kan experimenteren met scenario’s. Het goede nieuws is dat het gereedschap voor dit alles beschikbaar is. Nu nog de brede toepassing!


1 Comment

  1. Wim Bos

    Schot in de roos, Henk. Het is tegenwoordig een hele kunst om een one-pager te kunnen opstellen en toch het volledige verhaal te vertellen. Aan Confucius’ woorden zou nog het volgende moeten worden toegevoegd:: “Begin en ik zal volgen…”, anders blijft het bij een feitelijke constatering. Wie heeft er goede voorbeelden?

Leave a Reply

Your email address will not be published.