Innovatie vergt een persoonlijke overwinning

in Topics, De Nieuwe Wereld, Topics, Innovatie, 04.01.2013

We moeten innoveren. Het lijkt een mantra te zijn geworden voor bedrijven, zeker in moeilijke tijden. En innovatie wordt – is mijn ervaring – vaak vereenzelvigd met grote zaken. Iets helemaal anders doen. Of iets helemaal niet meer doen. Of helemaal inzetten op nieuwe technologie en nieuwe manieren van werken. Op zichzelf is daar weinig mis mee. Maar waarom niet eens een keer de andere kant op denken: maak innovatie eens klein.

Innovatie is volgens de Van Dale ‘vernieuwing’ of ‘het invoeren van iets nieuws’. Dat hoeft wat mij betreft helemaal niet groot te zijn. Wie zichzelf 1% per dag verbetert, is in 70 dagen 2 keer zo goed (Alan Weiss). Innoveren is concentreren op die 1% verbetering, antwoord geven op de vraag “wat kan ik morgen nog beter doen waardoor ik nog meer resultaat kan boeken?” Dit vraagt geen grote veranderingen, maar het vraagt wel om grootsheid: het overwinnen van jezelf.

De grootste kracht op menselijk gedrag is namelijk dat we de neiging hebben consistent te blijven in hoe wij onszelf zien: onze identiteit. Zodra we dus iets nieuws gaan doen, lopen we onherroepelijk op tegen de barrières van ons eigen model van de wereld. Wij bepalen zelf hoe uitgebreid of beperkt dit model van de wereld is. We hebben allemaal innerlijke demonen die ons in de weg staan om te innoveren. Demonen als “ik heb daar geen tijd voor”, “ik kan het niet”, “ik heb alles al geprobeerd” of “het lukt toch niet”. Ook een veelgehoorde variant: “zo ben ik nu eenmaal”.

De werkelijke innovatie zit van binnen: het veranderen van jouw model van de wereld. Dingen anders leren zien of anders leren benaderen. Hoe? Door iedere dag iets te doen – hoe klein of hoe groot ook – dat net buiten je comfort zone ligt. Sleutelwoordje is hier ‘net’. Begin klein, zoals het trainen van een spier. De groei zit in nummer 11 van de 10 push-ups die je al deed.

Gemiddeld kost het 21 dagen om een nieuwe gewoonte tot routine te maken, waarbij het ’waarom’ van de verandering wellicht belangrijker is dan de verandering zelf. Als dat lukt, dan is dat 21 dagen van persoonlijke overwinning geweest. En dan is innovatie groots.


Leave a Reply

Your email address will not be published.