Maak lening aan innovatieve startup aftrekbaar

in Topics, De Nieuwe Wereld, Topics, Innovatie, Topics, Startups, 28.11.2012

Bijdrage uit FD Outlook Special Innovatiekracht, 7 december 2012

Het Nederlandse belastingstelsel stimuleert innovatie op verschillende manieren. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) voorziet bijvoorbeeld in een interessante afdrachtvermindering voor bepaalde bedrijven die in technologische vernieuwing investeren. En de innovatiebox is vooral voor wat grotere bedrijven interessant omdat deze de mogelijkheid biedt om de te betalen vennootschapsbelasting te verminderen. Toch hebben veel startups er niet veel aan, bijvoorbeeld omdat ze nog in de verliesfase zitten en er dus niks mee opschieten: ze hoeven vanwege hun verlies immers geen vennootschapsbelasting te betalen.

Wat zij echt nodig hebben is een fiscale stimulans voor de financiering. Bancaire kredieten zijn veelal niet haalbaar want banken zitten klem, onder andere vanwege de opgeschroefde kapitaaleisen. Tegelijkertijd is er veel geld beschikbaar onder particulieren en collega-ondernemers en je ziet dan ook steeds vaker dat kapitaalaanvrager en kapitaalaanbieder elkaar rechtstreeks vinden via crowdfunding. Ik pleit ervoor dat de overheid dit fiscaal gaat stimuleren voor innovatieve startups. Een mooie mogelijkheid is dat de kapitaalaanbieder eventuele verliezen op een lening aan een innovatieve startup – bijvoorbeeld vanwege een faillissement – kan aftrekken. Vroeger bood de Tante Agaath-regeling de mogelijkheid om dat te doen voor leningen aan familie, en Agaath 2.0 zou dan van toepassing zijn op innovatieve bedrijven.

Zo’n maatregel kan het financieringsprobleem van deze groep bedrijven minstens voor een deel oplossen, met maar beperkte gevolgen voor de schatkist. Bovendien werkt zo’n aanpak veel beter dan subsidies, omdat de markt hier zijn werk kan doen. De kapitaalaanbieder loopt immers risico dat hij zijn geld niet terugkrijgt en wordt dus geprikkeld om de goede startups te selecteren. Natuurlijk vergt deze gedachte verdere uitwerking, maar ik ben ervan overtuigd dat het een prima instrument is om een belangrijke hobbel voor innovatieve startups weg te nemen. Het is ook een heel modern instrument, want het speelt in op een nieuwe maatschappelijke realiteit waarin banken voor deze categorie ondernemingen een marginale rol spelen.

De FD Outlook Special Innovatiekracht is onderdeel van de Nieuwe Wereld, een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio dat mede mogelijk gemaakt wordt door KPMG. Lees meer over dit initiatief.


Leave a Reply

Your email address will not be published.