Specifiek belastingtarief voor overwinst: een maatschappelijk haalbare prikkel

in Topics, De Nieuwe Wereld, Vestigingsklimaat, 12.11.2012

Wat zijn de bepalende factoren voor een goed vestigingsklimaat? Daar bestaan heel veel verschillende meningen over – en daarmee ook tal van verschillende ranglijsten – maar het is een feit dat de fiscale faciliteiten vrijwel altijd worden genoemd als een van de belangrijkste factoren. Zeker in tijden van economische tegenwind – waarin de burger de broekriem moet aanhalen – ontstaat daar een spanningsveld voor politici. Aan de ene kant wil men internationale bedrijven graag verleiden tot vestiging in Nederland; aan de andere kant wil men die bedrijven geen al te vette worsten voorhouden, want dan keert de publieke opinie zich tegen hen. Want, zo redeneert menig burger, waarom zouden we multinationals verleiden met een belastingbesparing terwijl we zelf een flink hogere zorgpremie moeten betalen?

Rationeel valt dit prima uit te leggen. Hoofdkantoren staan immers garant voor veel economische bedrijvigheid en dat is goed voor iedereen. Sterker nog: als we die slag niet winnen, kunnen we een land van filialen worden en gaan we er allemaal flink op achteruit. Maar deze ratio is nauwelijks relevant want in dergelijke discussies speelt niet de ratio maar de emotie de hoofdrol.

Daarom is het zaak om te zoeken naar maatregelen die deze twee werelden combineren. Maatregelen die in de maatschappelijke perceptie prima zijn uit te leggen, en die toch de aantrekkingskracht van Nederland op investeerders vergroten. In dat kader kwam onlangs een interessant idee op tijdens een congres, namelijk een lage belastingdruk op overwinst van Nederlandse hoofdkantoren. De gewone functies van de bedrijven worden dan belast tegen het normale tarief van 25%, de overwinst tegen een lager tarief. Dat is maatschappelijk prima uit te leggen en draagt bij aan het streven naar een innovatieve economie waarin topsectoren zich goed kunnen ontwikkelen. Nederland zou met een dergelijk nieuw systeem weer fiscaal koploper kunnen worden in Europa. Welke politicus pakt deze handschoen op?

Dit blog behoort tot de reeks artikelen voor De Nieuwe Wereld, thema Vestigingsklimaat. De Nieuwe Wereld is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio dat mede mogelijk gemaakt wordt door KPMG. Lees meer over De Nieuwe Wereld.


Leave a Reply

Your email address will not be published.