We miskennen de sturende kracht van vennootschapsbelasting voor onze economie

in Topics, De Nieuwe Wereld, Vestigingsklimaat, 09.11.2012

Bijdrage uit FD Outlook Special Vestigingsklimaat, 9 november 2012

Nederland liep jarenlang voorop waar het ging om het fiscale klimaat. Belangrijke factoren daarbij waren ons uitgebreide verdragsnetwerk en de destijds moderne deelnemingsvrijstelling. Die voorsprong hebben we niet meer, simpelweg omdat andere landen zoals Groot-Brittannië ons hebben gekopieerd. We moeten weer op zoek naar manieren om ons te onderscheiden, waarbij de ruimte binnen de EU overigens heel beperkt is. We mogen trots zijn op onze Belastingdienst die actief meedenkt met investeerders. Dat is een cultuuraspect en dat valt niet zomaar te kopiëren.

Politici verkrampen zodra we praten over de belastingdruk van grote bedrijven en vergeten dat de opbrengst van de Nederlandse vennootschapsbelasting relatief gering is. Het is daarentegen een uitstekend instrument om economische activiteit en werkgelegenheid te beïnvloeden, zo bewijzen bijvoorbeeld de fiscale subsidies voor innovatie. De aanwezigheid van hoofdkantoren in Nederland is belangrijker dan de vennootschapsbelasting die deze bedrijven betalen. Hun aanwezigheid zorgt voor werkgelegenheid, ook bij mkb-toeleveranciers, en daarmee ook voor inkomsten voor de schatkist. We moeten voorkomen dat Nederland een land wordt van filialen – het Belgische model. Als we die bril opzetten, zijn er mogelijkheden om gericht te sturen op behoud en verbetering van het fiscale vestigingsklimaat voor hoofdkantoren. Als verbetering valt te denken aan een recent idee voor een lage belastingdruk op overwinst van Nederlandse hoofdkantoren. De gewone functies van de bedrijven worden dan belast tegen het normale tarief van 25%, de overwinst tegen een lager tarief. Dat is maatschappelijk prima uit te leggen en draagt bij aan het streven naar een innovatieve economie waarin topsectoren zich goed kunnen ontwikkelen. Nederland zou met een dergelijk nieuw systeem weer fiscaal koploper kunnen worden in Europa.

De FD Outlook Special Vestigingsbeleid is onderdeel van de Nieuwe Wereld, een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio dat mede mogelijk gemaakt wordt door KPMG. Lees meer over dit initiatief.


Leave a Reply

Your email address will not be published.