Zullen we problemen oplossen die nog niet bestaan?

in Topics, Innovatie, 11.03.2013

Of is het creatief oplossen van problemen ook innovatief? De meningen lijken verdeeld als je hier artikelen over leest. Ik denk dat we moeten beseffen dat er een verschil is tussen het oplossen van bestaande problemen en het oplossen van ‘problemen die nog niet bestaan’.

Kenmerkend bij het oplossen van bestaande problemen is dat je tegen iets aan loopt wat je niet bevalt – of wat niet werkt zoals je had verwacht/bedacht – en dat je je er vervolgens hard voor maakt om dat op te lossen. Dit kun je proberen binnen je comfortzone met voor jou toegankelijke kennis en ervaring of je probeert het wat creatiever door gebruik te maken van analogievergelijkingen (bijvoorbeeld tussen vakgebieden en ervaringen). Of je zet in op het ‘out of the box’-denken en bedenkt  – al dan niet samen met anderen – een oplossing die uitgaat van andere aanpakken om eenzelfde doel te bereiken.

Innovatie gaat volgens mij over het leveren van producten, diensten – en wellicht zelfs bekwaamheden – waarvan mensen nog niet doorhebben dat zij die missen. Belangrijke innovaties zijn eigenlijk gemaakt om onze manier van leven te verbeteren. Denk maar eens aan zaken als de pc, het internet en social networks. Maar ook zaken als verlichting, auto’s en zelfs plakband. De meest recente en bekende (misschien door mijn beroepsdeformatie) zijn de smartphones en de tablets met alle apps en cloudmogelijkheden daaromheen. Geen van deze producten is ontwikkeld vanuit het idee om een wijdverbreid en bij ons bekend probleem op te lossen.

Henry Ford zou hebben gezegd: “Als ik klanten zou vragen wat zij nodig hebben, dan zouden zij vragen om snellere paarden.” De jonge geschiedenis van het internet laat zien dat innovatie gaat over het opstapelen van goede ideeën van verschillende mensen. Gezamenlijk brengt dit iets wat van waarde is voor (hele) grote groepen mensen.

Innovators zijn mensen die niet wachten op een probleem. Zij zijn dromers. Dromers over dingen die er nog niet zijn. De problemen onderweg zijn voor hen de te nemen hindernissen. De uitkomst is de gerealiseerde droom of iets wat daar dichtbij komt. Gewoon, omdat het kan! Edison is er behoorlijk bekend mee geworden …

Kunnen we afspreken dat we ons in ieder geval gaan bezighouden met problemen identificeren en creatief oplossen?  De echte innovators onder ons kunnen we dan verder helpen om hun innovaties te realiseren! Teamwork!


1 Comment

 1. caby lieven

  ik zou zeggen laat de problemen tot mij komen.
  48 jaar theorie gevolgd aan de levensuniversiteit ,
  hoog tijd om de theorie om te zetten in de praktijk.
  het gewone dagelijkse leven dus en dat alleen al overbrengen bij de gewone mens zoals ik ook ben
  kan wonderen verrichten in de maatschappij en in héél
  veel bedrijven
  groetjes lieven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.